by Anna&Maria

by Anna&Maria

1/23/2013

Ihotyypit II

Viikonloppuna kirjoitin normaalista ja sekaihosta, jotka ovat se yleisin ja harvinaisin ihotyyppi. Kaksi muuta suhteellisen yleistä ihotyyppiä ovat rasvoittuva ja kuiva iho. Näiden ihotyyppien lisäksi iholla saattaa esiintyä myös muita ominaisuuksia, jotka eivät ole yhteydessä tiettyyn ihotyyppiin. Nimittäin mikä tahansa ihotyyppi voi olla myös esimerkiksi pintakuiva tai herkkä tai siinä voi esiintyä couperosaa (Tytöt kertoivat myös että herkkyys on yleistä sekä pintakuivalle että couperoottiselle iholle). Se jos mikä tekee ihotyypin määrittämisestä kotikonstein kaikkein hankalinta. Tästä taitaakin tulla aika pitkä postaus... :)

Rasvoittuva iho

Rasvainen iho voi olla joko ns. öljyisen rasvainen tai pintakuiva rasvainen iho. Pintakuiva rasvainen iho tarvitsee enemmän kosteutusta kuin öljyinen rasvainen iho. Rasvoittuva iho on useimmiten paksu ja samea ja ihohuokoset ovat suuret. Rasvoittuva iho aiheutuu talirauhasten liikatoiminnasta. Myös näppylät ovat tyypillisiä rasvoittuvalle iholle. Rasvoittuvan ihon hoidossa puhdistus on erittäin tärkeää - oikeilla tuotteilla. Tytöt kertoivat, että talin eritystä hillitsevät tuotteet ovat hyviä, mutta ihoa ei saa kuivattaa liikaa, sillä kun ihon pinta kuivuu liikaa huokoset pyrkivät palauttamaan joustavuutta ja alkavat erittää talia (myös rasvoittuva iho voi nimittäin olla kuiva). Alkoholia sisältävä kasvovesi saattaa olla myös liian kuivattava jatkuvaan käyttöön. Pintakuivaa rasvaista ihoa kannattaa hoitaa kevyillä, mutta kosteuttavilla tuotteilla, myös yövoidetta on hyvä käyttää jos päivällä haluaa käyttää kevyempää voidetta. Rasvoittuvan ihon kuorinta on tärkeää, sillä se kirkastaa ihoa ja naamioksi sopii oivallisesti sellainen, joka imee itseensä rasvaa iholta. Näpyille voi käyttää myös antiseptista paikallishoitoainetta.

Rasvaisella iholla voi esiintyä myös aknea, joka alkaa yleensä murrosiän yhteydessä (mutta sitä voi esiintyä myös aikuisiällä). Akne voi olla joko perinnöllistä tai hormonaalista. Myös akne aiheutuu talinrauhasten liiallisesta talin erityksestä, mutta silloin tali ei pääse pois talirauhasista, jolloin ne tulehtuvat. Näppylät mustapäät ja valkopäät ovat aknelle tyypillisiä. Aknea hoidetaan antibiooteilla ja pahoissa tapauksissa Roaccutan -lääkkeellä (A-vitamiini johdannainen), ja sen hoitaminen on erittäin tärkeää, koska aknesta jää helposti arpia.

Kuiva iho

kuivalla ihotyypillä ihosta puuttuvat rasva-aineet eli keramiidit, joita ilman kosteus pääsee haihtumaan ihon syvimmistä kerroksista. Myös ihon ikääntyessä keramidien määrä vähenee, jonka vuoksi useimmiten vanhemmilla ihmisillä iho on kuivempi. Aurinko lisää keramidien tuotantoa, jolloin ihon kosteustaso nousee. Usein etelänmatkoilla huomaakin, että iho voi paljon paremmin. (Siis yksi aurinkomatka tilaukseen, mutta vain lääkkeksi!;))
Miliumit ovat hyvin yleisiä kuivassa ihossa (ns. kuivan ihon "finnejä"). Tällöin talirauhaset ovat niin "tiukassa", ettei tali ei pääse poistumaan ihosta, vaan jää ikäänkuin jumiin ja aiheuttaa noita pieniä vaaleita näppyjä. Miliumeja esiintyy usein esim. silmänympärysiholla. Miliumien poistamiseen tarvitaan yleensä injektioneula, jonka vuoksi niitä ei saisi koskaan itse poistaa (eli puristella :)).

Kuiva iho tuntuu usein kireältä ja saattaa olla myös herkkä. Herkistymisreaktioiden välttämiseksi ihon hoitaminen oikeanlaisilla tuotteilla on tärkeää. Kuivaa ihoa kannattaakin hoitaa erittäin hoitavilla ja ravitsevilla tuotteilla. Puhdistukseen tytöt suosittelivat öljyä ja herkälle ja kuivalle iholle suositeltua kasvovettä. Ihon pH- arvo menee epätasapainoon, jos kasvoja pestään liian kovilla aineilla (esim. saippua). Tällöin ihon pinnalla oleva "suojavaippa katoaa", jolloin kosteus haihtuu ja erilaiset pöpöt sekä ilmansaasteet pääsevät ihoon. tytöt muistuttivat, että kuorinta on tärkeää myös kuivalle iholla, jotta kaikki kuollut ihosolukko saadaan pois iho pinnalta. Silloin voiteetkin imeytyvät iholle paremmin ja iho saa tarvitsemaansa kosteutta. Kuiva iho kannattaa kuoria rakeettomalla, entsyymaatisella kuorinnalla. Näin ihoon ei kohdistu "mekaanista" rasitusta, eikä se ärsyynny. (Mary Cohrin Doux Foliant on kuulemma ehdoton! :)) Kuorinnan jälkeen kuivalle iholle on hyvä käyttää ravitsevaa naamiota, jotta iho saa tehokkaammin kaipaamaansa kosteutta.

Kuiva iho voi olla myös atooppinen, jolloin ihotautilääkärillä vierailu on tarpeen. ( ei siitä siis sen enempää :))

Pintakuiva iho

Pintakuiva on iho kosteusköyhä, eli siitä puuttuu se "pintakosteus". Mikä tahansa
ihotyyppi voi olla pintakuiva, mutta kuiva iho on aivan eri asia (kts. yllä :)). Pintakuivuus tuntuu ihon pinnalla pienenä "karheutena" (yleisimmin poskilla ja silmäymympärysiholla). Pintakuivaa ihoa tulee hoitaa kosteuttavilla tuotteilla. Iho joka on pintakuiva, voi tosiaan usein olla myös herkkä.

Herkkä iho

Mikä tahansa ihotyyppi voi siis olla herkkä, eikä herkälle iholle sinänsä ole "määritelmää". Ihon herkkyys on enemmänkin tunne siitä, että kosmeettiset aineet, pesuaineet, kylmyys, kuumuus, tuuli ja/tai muut ympäristötekijät ärsyttävät ihoa, joka aiheuttaa ns. herkkyys reaktion. Pohjoismaalainen iho onkin usein ohut ja kosteusköyhä sekä herkkä, sillä kylmyys ja pakkanen ärsyttävät ihoa, eikä auringon puute ainakaan auta asiaa (nyt siis voi jo varmaan varata sen matkan aurinkoon :)). Aurinko nimittäin vähentää ärsytystä, sillä silloin iho muodostaa rasva-aineita ja on paksumpi sekä ns.kosteampi. Tässä vielä muutama fakta herkästä ihosta:

- Esiintyy joka toisella naisella ja 20 – 40 %:lla miehistä.
- Ihon herkkyys liittyy etenkin ihoatopiaan, rasvaiseen ihoon ja ruusufinniin.
- Kesällä ihon herkkyys vähentyy ainakin yhdeksällä kymmenestä.
- Millään testillä tai laboratoriotutkimuksella ei pysty mittaamaan ihon herkkyyttä.
- Ihon reaktiot vaihtelevat suuresti yksilöstä toiseen ja aineesta toiseen.
- Kesäaurinko, aurinkomatkat ja UV-valohoidot sekä solarium vähentävät tehokkaasti ihon herkkyyttä ja ärtyvyyttä. (Mähän sanoin! ;))

Couperosa iho 

Couperosa näkyy punoituksena ihossa, useimmiten poskilla ja nenänpielissä. Punoitus johtuu ihon pinnan lähettyvillä olevista pienistä verisuonista(hiussuonista), jotka ovat laajentuneet ja veltostuneet ja verisuonten seinämät ovat heikot. Couperosaan on  perinnöllinen taipumus (alkoholi, viima, kylmyys, paleltuminen, tupakointi ja kuumuus pahentavat sitä). Tytöt kertoivat, että couperosa ihoa on hyvä hoitaa herkän ihon tuotteilla, jotta iho ei ärsyynny.Ihoa kannattaa myös suojata hyvin ulkoisilta rasitteilta (kesällä auringolta, talvella ulkoillessa tulisi käyttää öljypohjaisia suojavoiteita, saunassa olisi tärkeää suojata couperoottiset ihoalueet mekaanisella suojalla (esim. kosteat pumpulipadsit tai kostea kasvopyyhe), sekä välttää nopeita lämpötilan vaihteluita, tulisia ruokia sekä kuumia juomia. Pelkkä voide tai naamio ei suojaa tarpeeksi. Paikallisvoiteet tasottavat ihon väriä (ovat yleensä vihreitä :)) sekä vahvistavat ja kosteuttavat. Couperosa ihon abc on: rauhoita, kosteuta, suojaa :)

Ensi viikolla onkin luvassa ihania uusia juttuja, mutta en kerro niistä vielä sen enempää. ;)

Pysykäähän siis kuulolla!

<3:lla Yade

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti